Isa en Iris (23) zijn twee studenten uit Rotterdam, boezemvriendinnen én collega’s in de podcast business. Samen maken ze de podcast KiesAdvies, waar ze het gesprek aangaan met jongerenorganisaties van politieke partijen. Zo maken ze podcast luisterend Nederland wegwijs in de politieke jungle van Nederland. Super handig, want de volgende Tweede Kamerverkiezingen staan alweer voor de deur!

Wat is KiesAdvies en waarom zijn jullie hiermee begonnen?

Iris: “KiesAdvies is een podcast voor jongeren – en door jongeren, want we zijn zelf ook nog jong! – om meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in de politiek, of in ieder geval geïnformeerd voor de Tweede Kamerverkiezingen. We willen ervoor zorgen dat jongeren door onze podcast straks bewust gaan stemmen. Zelf hadden we namelijk altijd een beetje het probleem dat we nooit veel wijzer werden uit kieswijzers…”

Isa: “…maar tegelijkertijd ook geen tijd en energie hadden om ons helemaal goed in te lezen. En ook niet echt een idee waar te beginnen.”

Iris: “Zoals de meeste jongeren! Want wij hebben het sowieso al kei druk met studeren, en werken, en dan is het nogal wat om even een verkiezingsprogramma van 60 pagina’s van 10 partijen te lezen!”

Isa: “We willen politiek heel toegankelijk maken door alle partijen makkelijk op een rijtje te zetten, en ook wat zij specifiek voor jongeren kunnen betekenen. En omdat we het dus vooral voor jongeren doen, leek het ons ook leuk om in de podcast jonge mensen te interviewen die heel politiek betrokken zijn. Toen kwamen we uit bij politieke jongerenorganisaties. Zo’n politieke jongerenorganisatie is weer verbonden aan een politieke partij.”

Hoe zijn jullie zelf geïnteresseerd geraakt in politiek?

Isa: “Ik ben kort geleden heel geïnteresseerd geraakt in politiek. Ik vind het heel erg belangrijk om te stemmen, maar ik wist nooit echt wát ik dan moest stemmen.”

Iris: “Mijn ouders vinden politiek wel heel belangrijk, maar het was ook nooit echt zo dat we politieke discussies voerden aan de keukentafel. Sinds de middelbare school praatte ik er wel over met over met onze vriendinnengroep…”

Isa: “…en dat vond ik toen altijd doodvermoeiend! Dat is nu wel heel anders…Eigenlijk is dat heel geleidelijk gegaan. Pas toen ik mocht gaan stemmen ging ik me er echt een beetje in verdiepen. Maar ik denk dat die discussies in onze vriendinnengroep het ook wel hebben aangewakkerd!”

Iris: “Op de middelbare school kon ik me best wel druk maken om wat er in de wereld allemaal gebeurde. Toen dacht ik al: er is maar één manier waarop we dingen kunnen veranderen, en dat is jongeren de politiek in krijgen! Jongeren zijn blijkbaar toch veel idealistischer.”

Wat hopen jullie met KiesAdvies te bereiken?

Iris: “Dat luisteraars door onze podcast het gevoel hebben dat ze weten waarop ze moeten stemmen.”

Isa: “Ik hoor nu al mensen om me heen zeggen dat ze ieder jaar stemmen uit gewoonte, maar er door onze podcast beter over gaan nadenken! En het is ook een leuke manier om vooroordelen uit de lucht te halen. Zo hebben wij al geleerd dat het CDA, een christendemocratische partij, helemaal niet zo veel over religie gaat. Christendemocratie is meer een politieke filosofie.”

Iris: “Ik hoop ook dat we politiek iets minder stoffig kunnen maken. Want dat is het beeld dat jongeren er vaak van hebben. Andere politieke podcasts gaan bovendien al snel de diepte in. Of het gaat over de huidige politieke ontwikkelingen. Het gaat niet echt over de algemene verschillen tussen partijen.”

Isa: “Dat misten we zelf ook een beetje. Toen ik meer wilde weten over politiek, ging ik allerlei politieke podcasts luisteren. Ik dacht: ik weet nu wel wat er gebeurt in de politiek, maar het helpt me niet echt bij wat ik straks moet stemmen!”

Waarom hebben jullie de podcast gekozen om jullie doelen na te streven?

Iris: “Podcasts zijn nu sowieso heel erg hip onder jongeren.”

Isa: “Ja, en het is laagdrempelig om te maken. Je kan best makkelijk een eigen podcast beginnen. We gebruiken daarnaast ook Instagram, bijvoorbeeld om stellingen of samenvattingen te delen. Daar willen we eigenlijk nog wel meer mee doen.”

Iris: “We hopen ook juist jongeren te bereiken die misschien niet heel erg geïnteresseerd zijn in de politiek nog.”

Maar hoe begin je nou een eigen podcast?!

Isa: “We zijn begonnen met veel dingen uit te zoeken. Hoe je moet opnemen, hoe je dingen bewerkt, hoe je zorgt dat je geen gekke galm hebt…. Ook hebben we eerst zelf veel gelezen en opgezocht over politiek. Onze eerste aflevering gaat over de basics van de politiek. Dat vond ik heel chill, want mijn politieke basiskennis was er hiervoor ook gewoon echt niet.”

Iris: “En we hebben nagedacht over wat we precies wilden met die interviews.”

Isa: “We zijn een avondje samen gaan zitten en hebben toen een plan bedacht. Daarna zijn we gewoon aan de slag gegaan!”

Wat is het advies dat jullie willen meegeven aan de lezers van PIPA Mag?

Iris: “Lees je in, of laat je ‘inlezen’ door mensen zoals wij! En: praat erover met mensen in je omgeving.”

Isa: “En als je een tof idee hebt waarvan je denkt, hier kan ik mensen mee helpen: ga het gewoon doen! Wij hadden ook geen ervaring of spullen voordat we aan deze podcast begonnen, maar we zijn het gewoon gaan doen. Je kunt meer dan je denkt. Ga je dromen achterna!”

Meer weten over KiesAdvies? Volg @KiesAdviesDePodcast op Instagram en luister de podcast via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcast.