Bij ‘politici’ denk je al snel aan oude witte mannen in saaie grijze pakken, die vinden dat het allemaal wel best gaat, dat het met klimaatverandering niet zo’n vaart zal lopen en die vooral lekker willen blijven zitten waar ze zitten. Dat is niet echt een uitnodigend beeld. Maar er is een nieuwe generatie opgestaan: jonge mensen, vooral niet-mannen, nemen overal ter wereld het heft in eigen handen en laten zien dat het ook anders kan. Zij staan voor een groene, radicaal andere politiek, waarin sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en inclusiviteit hoog in het vaandel staan. In Nederland, in Europa, maar zeker ook in de Verenigde Staten, waar dat nu misschien wel noodzakelijker is dan ooit tevoren. Een van de bekendste in deze groep nieuwe politici is Alexandria Ocasio-Cortez, ook wel bekend als AOC. Deze 30-jarige vrouw uit New York werkt aan een hele nieuwe politiek, waarbij een duurzame toekomst en toegankelijke zorg de normaalste zaak van de wereld zijn.

Power to the People

Dat AOC werd verkozen in het Amerikaanse parlement was helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ze daagde namelijk een andere democraat uit, die al decennia lang op dezelfde stoel zat. In de Verenigde Staten worden leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen op basis van het district waarin ze wonen. Dat deed ze ook nog eens zonder geld aan te nemen van grote bedrijven. Ze heeft echt haar kiezers achter haar staan, die vanuit kleine organisaties bij proberen te dragen aan een mooiere en eerlijkere wereld. Zij steunen AOC in haar strijd, zodat ze campagne kan voeren zonder dat ze door bedrijven verantwoordelijk wordt gehouden. Alexandria Ocasio-Cortez vertegenwoordigt het 14e district van New York, waar The Bronx en een deel van Queens onder vallen. Twee hele multiculturele wijken, waar veel armoede heerst en lang niet iedereen toegang heeft tot gezondheidszorg of goede huisvesting. AOC komt hier vandaan en houdt goed contact met de community. Zo weet ze precies wat er speelt en kan ze de inwoners van haar district dus echt vertegenwoordigen in het parlement.

Voordat ze verkozen werd stond ze nog achter de bar in een plaatselijk restaurant. Rechtse politici vallen haar daar vaak op aan, omdat ze het willen laten lijken alsof AOC niet geloofwaardig is. Die strategie werkt gelukkig totaal niet, want AOC is juist trots op deze ervaringen. Ze laat zien dat ze gewoon is zoals iedereen. Bovendien ziet ze het werk van een politicus niet als belangrijker of meer waard dan dat van een serveerster. Dat is ook precies wat Alexandria Ocasio-Cortez tot zo’n geweldige en inspirerende politicus maakt. Ze staat niet alleen dichtbij de wereld en de mensen die ze vertegenwoordigt, maar ze behoort ook tot deze groep. Dat is niet iets waar ze zich voor schaamt, maar iets wat ze juist ziet als haar kracht.

Ook op haar social media, en vooral op Instagram, komt dat naar voren. Ze neemt haar volgers regelmatig mee tijdens haar treinreizen van New York naar Washington DC, waarbij ze allerlei vragen beantwoordt over haar werk, maar ook over skin care. Bovendien verblijdt ze ons regelmatig met foto’s van haar hond, legde ze laatst nog haar make-up routine uit bij Vogue en vertelt ze over haar leven terwijl ze aan het koken is. Door zo gebruik te maken van Instagram bereikt ze een hele nieuwe groep mensen, die eerder helemaal niet zo geïnteresseerd waren in politiek, maar die nu iemand hebben om tegenop te kijken.

Strijdvaardig

Niet alleen op sociale media laat AOC zien dat politiek ook anders kan, ook in haar bijdrages in het Huis van Afgevaardigden hebben we haar leren kennen als een bevlogen en inspirerende politica. Tijdens hearings, waarbij het congres vragen kan stellen aan “experts”, ervaringsdeskundigen of mensen werkzaam bij een bepaald bedrijf, is ze niet bang om haar tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen. Ze wijst iedereen bovendien continu op het grotere geheel, op de toekomst waar we het met z’n allen voor doen.

Een goed voorbeeld speelde zich afgelopen zomer af , toen een ander lid van het congres, congressman Yoho, haar uitschold voor “fucking bitch”. AOC hield een vlammend betoog, waarin ze niet alleen inging op dit specifieke incident, maar ook op het seksisme waar veel vrouwen nog dagelijks mee te maken hebben, waardoor ze niet serieus genomen worden en niet dezelfde kansen krijgen. Enerzijds houdt ze dit incident klein en bij zichzelf en anderzijds zoomt ze uit naar de grote structuren die daarachter schuilgaan. Zo laat ze zien dat seksisme overal is, maar draagt ze ook oplossingen aan.

Want ook op de inhoud durft AOC met radicale plannen te komen. Zo staat ze pal voor de Green New Deal, waarmee ze de klimaatcrisis te lijf durft te gaan. Daarin gaat ze een stuk verder dan de meeste van haar partijgenoten en ziet ze in dat zonder flinke actie op dit punt het einde van de wereld dichterbij is dan de meeste mensen zich realiseren. En ook als het gaat om de gezondheidszorg is ze duidelijk: als je ziek bent moet je naar het ziekenhuis kunnen, zonder daardoor in de schulden te belanden. Een zorgverzekering moet voor iedereen beschikbaar zijn.

Kortom, Alexandria Ocasio-Cortez is de nieuwe politiek op z’n best. Niet alleen omdat ze als jonge vrouw met Latino roots in de politiek het levende voorbeeld van verandering is, maar ook omdat ze niet meegaat in het spelletje zoals oude witte mannen dat al veel te lang spelen. Ze blijft bij zichzelf, ze is niet bang fel te worden en ze verontschuldigt zich niet voor wie ze is. Mocht ze zich ooit kandidaat stellen voor het presidentschap, dan reis ik in ieder geval af naar Amerika om campagne te voeren!

Meer weten over Alexandria Ocasio-Cortez? Bekijk de documentaire Knock Down The House op Netflix over haar campagne of volg haar op Instagram en Twitter: @aoc

Geschreven door Anouk Gielen, Statenlid Noord Holland voor GroenLinks en campagnestagiair bij DeGoedeZaak