In de rubriek ‘De Boekenclub’ zoek ik een aantal tips voor boeken bij elkaar: van fictie tot non-fictie, van oud tot nieuws. Van spannende tot emotionele boeken, van herkenbare boeken tot boeken die je nieuwe dingen leren. Alles komt voorbij. De Boekenclub is voor iedereen die van lezen houdt of graag vaker een boek wil openslaan. Vandaag in De Boekenclub: Persepolis, Witte onschuld, Fahrenheit 451 en This is not a drill.

Persepolis | Marjane Satrapi

Persepolis is een bijzonder stripverhaal over het leven in Iran vlak na de revolutie. De auteur schrijft over haar eigen ervaringen als kind dat opgroeide tijdens de oorlog. Vervolgens volgen wij haar als puber en jongvolwassene, die vertrekt uit Iran en Europa ontdekt, maar ook weer besluit terug te komen. Het verhaal speelt zich af tegen de politieke veranderingen in Iran en laat subtiel de cultuurverschillen tussen Iran en het westen zien die Satrapi opmerkt wanneer ze naar Wenen verhuisd. Het boek legt op deze manier onze eigen vooroordelen bloot die we mogelijk hebben over Iran en haar cultuur en dwingt ons om een nieuw beeld te vormen van de worstelingen van immigratie naar Europa. Dit boek is voor iedereen die oorlog en conflict niet langer als een ver-van-mijn-bed-show wil zien, maar wil begrijpen hoe het is om op te groeien in een oorlogsgebied.

Witte onschuld | Gloria Wekker
Tip van: Sabine Scharwachter

Gloria Wekker is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie en is gespecialiseerd in onder andere genderstudies en postkolonialisme. Haar boek Witte onschuld, paradoxen van kolonialisme en ras gaat over racisme in Nederland. Bij veel Nederlanders roepen ras en racisme sterke emoties op. Tegelijkertijd wordt het bestaan van racisme in Nederland niet (h)erkend. Wat blijkt? Nederlanders hebben niet zo’n goed zelfbeeld. Ze zien zichzelf als ‘onschuldig’ als het gaat om racisme. Dat heeft te maken met het Nederlandse ‘culturele archief’: een opstapeling van ideeën en gedrag dat voortkomt uit het Nederlandse koloniale verleden. Dit laat Wekker zien aan de hand van een heleboel voorbeelden uit de Nederlandse samenleving, waaronder Zwarte Piet. Witte Onschuld is een must-read voor iedereen die wil begrijpen hoe het koloniale verleden invloed heeft gehad op het racisme in de maatschappij van vandaag.

Fahrenheit 451 | Ray Bradbury

Fahrenheit 451 uit 1953 is een echte klassieker van Ray Bradbury. Dit boek gaat over een wereld in de toekomst, waarin iedereen zich de hele dag bezighoudt met oppervlakkig vermaak en nutteloze feitjes, terwijl er geen ruimte over blijft om intellectueel na te denken. In deze wereld leeft Guy Montag. Montag is een brandweerman, maar dient in plaats van branden te blussen juist branden te veroorzaken. Hij verbrandt de hele dag boeken, die voor het grootste deel verboden zijn. Wanneer zijn vrouw een poging tot zelfdoding doet en hij zijn uitbundige buurvrouw leert kennen, begint hij telkens meer vragen te zetten bij de wereld waarin hij zich bevindt. Hoewel het boek over de toekomst gaat, vertelt het ons ook wat over onze eigen tijd, waarin de spanning tussen steeds meer oppervlakkig vermaak en intellectueel denken volop aanwezig is. Waarom ruimte maken voor lezen als je ook je favoriete Netflix-serie kunt aanzetten? Ook lezen we steeds vaker boeken om zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie te krijgen waar je ook ‘echt’ iets aan hebt. En vervolgens laten we op Instagram trots zien dat we dat beroemde zelfhulpboek hebben verslonden. In de wereld van Fahrenheit 451 gaat dit nog veel verder. Daarmee leert het ons na te denken over onze eigen toekomst, tijdverdrijf en vermaak.

This is not a drill | Extinction Rebellion
Tip van: Sabine Scharwachter

This is not a drill is een bundel met korte teksten, samengesteld door de klimaatorganisatie Extinction Rebellion. In het eerste deel van het boek gaat het over de staat van het klimaat. Zo vertelt de president van Micronesië hoe zijn land bedreigd wordt door klimaatverandering. Vervolgens gaat het over activisme: hoe organiseren de ‘rebellen’ van Extinction Rebellion wereldwijd burgerlijke ongehoorzaamheidsacties? Daarmee is het boek niet alleen interessant voor iedereen die meer wil weten over klimaatverandering en klimaatactivisme, maar ook een nuttig handboek voor de activisten van Extinction Rebellion zelf. Inmiddels is er ook een Nederlandse bijdrage verschenen: Nu het nog kan.

Veronique heeft ook een Instagram-account over boeken: @booksbyveronique