Vorig jaar met Kerstmis maakte mijn moeder deze vegan variant op ragout. Sindsdien is dit een van mijn lievelingsgerechten en gelukkig eet ik dit vaker dan alleen met kerst. Als je tijdens Chanoeka, Kerstmis of andere viering iets feestelijks (en vegans) op tafel wilt zetten, dan is dit je go-to voorgerecht (of als je meerdere bladerdeegbakjes serveert je go-to hoofdgerecht).

Dit heb je nodig voor 6 porties:

  • 6 plakjes bladerdeeg (Je hebt bladerdeeg met en zonder roomboter, dat zonder roomboter is vegan)
  • 150 gram sjalotjes (dit staat gelijk aan ongeveer 7 sjalotjes)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram ongezouten boter van Flora (deze komt het dichtst in de buurt van roomboter en is daarom het meest geschikt voor dit gerecht)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 blik jackfruit (van 550 gram)
  • 1 eetlepel groentebouillon (bij Ekoplaza en van Biotoday heb je bouillonpoeder zonder palmvet)
  • 30 gram tarwebloem
  • 1 theelepel maggi aroma
  • 1 eetlepel appelstroop
  • Optioneel: verse peterselie

Verdere benodigdheden:

  • Koekenpan/hapjespan
  • Zeef of vergiet
  • Muffinvorm met zes holtes (als je deze niet hebt, geen ramp, dan kun je de bladerdeegplakjes gewoon in de oven bakken).
  • Blindbakvulling (je hebt van die ‘echte’ blindbakvulling, een soort witte knikkers, maar gedroogde bonen/erwten werken ook prima! Deze blindbakvulling is nodig om je bladerdeeg)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Als je wel een muffinvorm hebt: snijd elk bladerdeegplakje in vieren. Vet de muffinvorm in met de boter en leg vervolgens elk vierkantje verspringend in de muffinholte. Prik er gaatjes in met een vork, leg er een stukje bakpapier en leg hier de blindbakvulling in (of de gedroogde bonen/erwten). Bak de bladerdeegbakjes ongeveer 25 minuten, haal vervolgens de blindbakvulling eruit en zet de bladerdeegbakjes nog 5 minuten terug zonder blindbakvulling, tot ze goudbruin zijn.
  3. Als je geen muffinvorm hebt: leg de plakjes baderdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak deze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  4. Snijd ondertussen de sjalotten fijn (ongeveer ¼ ringen en niet te dik). Verhit de boter in een koekenpan/hapjes en fruit hierin de sjalotjes, knoflook, laurierblaadjes en kruidnagels op laag vuur voor ongeveer 15 minuten. Schep dit wel regelmatig om, anders verbrandt het.
  5. Spoel ondertussen het jackfruit af met koud water. Het handigst is om dit in een zeef te doen, maar in een vergiet kan ook.
  6. Trek de draderige delen los en snijd de hardere delen in kleine stukjes.
  7. Voeg het jackfruit toe aan de sjalotten en bak nog 5 minuten mee op middelhoog vuur.
  8. Voeg het bouillonpoeder toe aan 500ml heet water. Doe dit niet aan het begin, want het is belangrijk dat de bouillon nog warm is als je ‘m straks toevoegt.
  9. Voeg de bloem toe aan het jackfruitmengsel en laat dit in 3 minuten gaar worden. Dat noem je ‘roux’. Voeg daarna de maggi en appelstroop toe en bak nog 1 minuut op middelhoog vuur
  10. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan het jackfruitmengel en laat dit nu ongeveer 3 minuten zachtjes inkoken.
  11. Haal de laurierblaadjes en de kruidnagel eruit
  12. Verdeel de ragout over de bladerdeegbakjes en serveer met de fijngesneden peterselie

Eet smakelijk! Maak er, ondanks alles, iets moois van deze feestdagen en blijf gezond!

Oh, en vergeet @PIPAMag niet te taggen als je dit recept hebt gemaakt!